onsdag 11. februar 2009

tirsdag 10. februar 2009

Village People - In The Navy



Denne uken skulle vi dele en musikkvideo med våre lesere her på skolebloggen, og jeg har valgt Village People med ”In The Navy”. In The navy er en singel i fra 1979, og var hovedsakelig med som en rekrutterings video for den amerikanske marinen. Sangen er i den klassiske 70-talls sjangeren Disko. Sangen handler om alle de godene du får i marinen og er et godt eksempel på hvordan sanger brukes som reklame. Det var egentlig en ren tilfeldighet at denne videoen ble valgt til å deles med dere. Jeg kom tilfeldig vis over videoen ca 10 minutter før jeg begynte på dette blogginnlegget, og tenkte med en gang at dette, dette var musikkvideoen!
Hele innholdet i musikkvideoen handler om hva du kan gjøre i marinen, og hvor bra det er. Sangen er fortellende, på den måten at sangerne synger om nye opplevelser og erfaringer du får i marinen. Mot slutten av filmen får vi sett en ny rekrutt i marinen. Og det de forteller med han, er at alle er velkommen i marinen. Uansett om du har vannskrekk eller ikke. Videoen er en fortellende historie, med en svært begrenset og konsentrert historie.
Personen(e) som synger i sangen er alltid til stede, og det er en klar sammenheng mellom tekst og film. Artisten synger gjennom hele videoen om marinen, og hele videoen foregår på et marinefartøy. I videoen møter vi på artisten, danserne, cowboyen, byggingsarbeideren, indianeren, dekksgutten, og motorsyklisten. I tillegg er det med en gruppe matroser som står i bakgrunnen i starten. Videoen handler om det å være i marinen og skildrer dette godt gjennom stedet handlingen foregår, hva de synger, og hvordan dette oppleves av publikum.
Som en reklame film når kanskje ikke denne filmen sine mål. Den amerikanske marinen brukte videoen til å markedsføre seg selv en stund, helt frem til de begynte å få kritikk for bruken av skatte penger på produksjon av en musikkvideo med et band som ble antatt å være homofile. Men det å være musikkvideo syntes jeg den lever opp til. Bruken av froskeprespektiv, fugleperspektiv, halvnært og totale bilder.

onsdag 4. februar 2009

Tidløs...

Jeg har valgt sangen ”Tidløs” av Postgirobygget som ble utgitt i 2007. Det er mange årsaker til hvorfor jeg valgte nettopp denne sangen, men hovedsakelig fordi jeg har hørt sangen veldig mange ganger. Men jeg valgte denne sangen også fordi en slik bloggoppgave som dette spør etter et fornuftig svar, og da er det nødvendig men en fornuftig sang.

Hovedpersonen er en kar som jobber for mye, og ikke får tid til det han egentlig ville. Bli rik og berømt, og bli ”..og skinne som en stjerne på alle fester..” som de synger i sangen. Hele sangen baseres på verdier, penge verdier. Av andre verdier handler det om det å innese at penger ikke er alt her i verden, men frihet, familie osv. er viktige verdier her i verden.

”… men jeg ble liggende på været sånn som seilerne…” i denne setningen forventes det at en vet hva det å bli liggende på været betyr. Og fordi av dere som ikke vet det betyr det å vente til stormen er over. Rim har også sangtekst forfatteren klart å rote inn i denne teksten uten at jeg selv klarte å høre det, men trengte sangteksten foran meg. ”..og skinne som en stjerne på alle fester..” den samme setningen kommer igjen og igjen her i denne teksten akkurat som i sangen. Setningen er et språklig bilde på det å være populær, og som sagt er det også hovedemnet i sangen.

Ikke bare kritiserer denne sangen samfunnet og hvordan det har blitt et materialistisk samfunn, men det er også god sammenheng mellom sang og tekst. Alt i alt er dette en fullkommen sommerlåt, kritiker og rett og sett god musikk.


Her finner du sangteksten, her og fant jeg bildet

tirsdag 3. februar 2009

Brasil – Norge og pæle kongen!


Diktet av Lars Saabye Christensen "Brasil – Norge", er en del av diktsamlingen ”Bare Pasninger” og ble utgitt i 1998. Diktet gir oss et bilde av Norge som en liten ubetydelig plass mens Brasil er det store flotte. Diktet har ingen spesiell handling men det omhandler den store dagen da Norge overasket alle med å slå Brasil i fotball. Tema og komposisjonen handler da selvfølgelig fotball.


Diktet er bygget opp på en uvanlig måte. Først er det en beskrivelse av begge landene, hvor Norge er det lille svake landet. Bildet Christensen gir av Norge som en stusslig plass, som sammenlignes det store flotte Brasil. Overmakten i fotball! Diktet er delt inn strofer med ulik lengde. Den ene strofen har 10 linjer mens den neste bare har 3. Det er ikke rim i diktet, men det inneholder en rytme. Det blir heller ikke brukt mye gjentagelse, men det består av fullstendige setninger.


I diktet blir det brukt veldig mye kontraster. På starten av diktet blir Norge sammenlignet med Brasil. Når disse to landene stilles opp mot hverandre er de veldig store kontraster. Norge blir beskrevet som det lille puslete landet i Nord, mens Brasil blir beskrevet som et stort og sterkt land som ingen kan stoppe. Et eksempel på dette er, ”hvis Norge er lårhøner er Brasil flytende muskler”. Her blir det fremstilt veldig godt hvor sterkere Brasil er en Norge.
Det er veldig mange metaforer og språklige bilder i dette diktet. Et eksempel på en metafor som blir brukt er, ”hvis Norge er en gjedde på grunne i indre Østfold er Brasil er vakende Piraja under den finmaskede himmelen over Rio”. De metaforene som blir brukt skal illustrere hvor forskelig Norge er fra Brasil.


”Nå er det nordlys i Sør-Amerika og det snør på Copacabana i Stryn gror palmene inn i månen og det regner kaffe resten av natta”. Denne setningen er et bilde på at når Norge har slått Brasil i fotball, da kan alt skje. Den siste setningen ”og karnevalet går med pæler” er et bilde av at Norge har satt sine spor i Brasil, Drillo er kongen av Brasil med sine pæler (støvlene).


Temaet i diktet er at Norge slo Brasil i fotball VM. Budskapet dette diktet gir oss er at ingen ting er umulig. Når lille Norge klarer å slå den største fotball nasjonen i verden er ingen ting umulig.

Bildet er hentet her.