tirsdag 27. januar 2009

Lyrikk



Lyrikk er en skjønnlitterær sjanger og kjennetegnes ved kortetekster som går konkret på innhold og betydning. Lyrikk inneholder også det som kalles visuelle virkemidler slik som rim og rytme. Lyrikk stammer helt tilbake til da apostrofene vandret rundt, men den vanligste lyrikktypen i Norge, prosalyrikk kom til landet i ca 1960.

Jeg alltid sett på lyrikk fra tilskuerplass. Selv har jeg aldri skrevet lyrikk selv, kun hatt oppgaver på skolen om analyse og hva lyrikk egentlig er og hovedtrekkene om hvordan lyrikken bygges opp.

And the wind blows free

Han som kunne vært stjerne

gikk ned

som skipper for datastyrt inventarsystem

ved Standard Telefon

& Kabel. Gitaren la han på hylla, valgte istedet

tallenes vei. 42 vintre

- og brakt tilbake

inn i den store, viljeløse rotasjon. Jentene sloss

om lokkene hans, i Nygårdsparken

sommeren 58, bare med politieskorte

var han trygg. Pelle

med det lyse blikket. Møtte opp på Oslo Ø

i høst, da gode venner

skulle avsted til rødvin og sang. Oh, bury me not

on the lone prairie, where the coyote howls

and the wind blows free.

(Fra diktsamlingen "Elg", utgitt på Gyldendal Norsk Forlag 1989)

Jan Eirk Vold har skrevet diktet ”And the wind blows free”. Det er med i diktsamlingen ”Elg” i 1989. Jeg kom over navnet til dikteren på internett og så en liste over hans diktsamlinger og tittelen ”Elg” slo meg med engang. Jeg søkte da litt rundt på nettet og kom da over dette diktet på www.daria.no. Diktet er spennende å lese og det tror jeg er grunnen til at jeg valgte nettopp dette diktet. Har selv ingen god grunn for å ha valgt dette men tror blandingen av norsk og engelsk fikk meg interessert. Sorg og biografi er viktige emner i diktet ovenfor. Pelle, som nevnes i diktet, er det han sørger over og Vold bruker diktet som en biografi over hvordan forholdet mellom de to vennene.

tirsdag 13. januar 2009


REISEN! Vår digitale fortelling handler om Gurki og hans reise rundt i verden og hans møte med ulike kulturer. Vår gruppe jobbet på en litt utradisjonell metode. Vi kom på ideen sammen. Men vi jobbet bare sammen den siste dagen. Ellers jobbet vi hver for oss og sendte det videre til nestemann som skulle jobbe med oppgaven. Vi hadde kun to betydelige problemer underveis, først var det manuset. Vi hadde laget et godt og gjennomført manus som var lett og tenke seg en handling. Men da vi skulle lage en photostory av filmen gikk det ikke like greit. Alt vi hadde gjort måtte vi da gjøre på nytt. Problem nummer to var musikk. Hele musikk biblioteket vi hadde på PC-en var i feil filformat.  Og da vi endelig klarte å få lagt inn musikk, fant vi ut at det er som å se på TV uten kabel eller antenne.

De andre gruppene i klassen var like kreative som oss, og mange valgte samme tema som vi hadde. Møte mellom ulike kulturer. Alle gruppene hadde en god fremstilling av temaet, mange på en enklere og mer forståelig måte enn det vi hadde. Av historier som skilte seg ut var Marius og Thomas sin historie. Morsom, saklig og en veldig god fremstilling av et møte mellom ulike personer fra ulike deler av Norge.  Av temaer ble det fremstilt en del historier med samme hovedtema, men alle hadde funnet sin egen måte å fremstille dette på. 

Bilde hentet fra:  http://www.cartoonstock.com/newscartoons/cartoonists/ksc/lowres/kscn949l.jpg